Bestiaris i metamorfosis a la tradició literària clàssica i la seua recepció

Universitat de València, 10-11 d’abril del 2014

El Grup d’Investigació en la Recepció de les Literatures Clàssiques (GIRLC) convoca una trobada científica interdisciplinar que té com a tema el de la configuració dels gèneres literaris del bestiari i la metamorfosi, la participació dins la qual de les literatures clàssiques resulta determinant en tots els sentits, i el de la recepció de tots dos a les literatures medievals i modernes a partir precisament de llurs models clàssics.

La trobada formula la mateixa problemàtica que va donar origen a les edicions anteriors del 2008 ençà: la presència de les literatures antigues preferentment a les literatures medievals i en segon terme, a partir d’elles, a les modernes i contemporànies. Plantegem en primer lloc la discussió metodològica al voltant de la recepció de les literatures grega i llatina a les diferents literatures nacionals, i segonament l’atenció a autors, obres i textos concrets d’una especial rellevància. Els objectius previstos són, d’una banda, mostrar la recerca duta a terme pel grup en el camp que li és propi, el de la recepció de les literatures llatina i grega a la literatura catalana medieval; i un de més important, el d’animar un procés d’investigació obert, apte per conjuminar la formació i els esforços d’especialistes provinents de camps diferents.  

 

PROGRAMA
Dijous 10 d’Abril

10 h. Obertura de les jornades per part de representants de la Universitat i de la Facultat. Presentació de les darreres publicacions del GIRLC.
10 h. 15’. Primera ponència, “La frontera entre realidad y ficción en el folclore ruso”, a càrrec de la professora Natalia I. Solovieva (Universitat de València).
11 h 15’. Col.loqui.
11 h. 30’. Pausa-cafè.
12 h. Comunicacions 1-3:

  • Carles Padilla (GIRLC-Universitat de València), “La fauna indoeuropea”.
  • Luis Pomer Monferrer (GIRLC-Universitat de València), “De bestias y metamorfosis en los libros de caballería: el Policisne de Boecia de Juan de Silva”.
  • Ramon Torné (GIRLC-Universitat Oberta de Catalunya), “La presència d’animals en els Himnes Homèrics, entre el símbol i el relat”.

13 h. Col.loqui.
13 h. 15’. Cloenda de la sessió.

16 h. Segona ponència, “El cocodrilo en la tradición tardo-antigua y medieval”, a càrrec del professor Alessandro Vitale-Brovarone (Università di Torino).
17 h. Col.loqui.
17 h. 15’. Pausa-cafè.
17 h. 45’. Tercera ponència, “La matanza del dragón-serpiente: de las tradiciones antiguas a la épica bizantina”, a càrrec del professor Ioannis Kioridis (Hellenic Open University).
18 h. 45’. Col.loqui.
19 h. Pausa-cafè.
19 h. 15’. Comunicacions 4-7:

  • Amparo Gasent (Universitat de València), “Les metamorfosis de Circe: genitiu objectiu o subjectiu?”.
  • Maria Àngels Sequero (Universitat d’Alacant), “La dimensió monstruosa dels animals en les visions d’ultratomba”.
  • Juan José Pomer Monferrer (GIRLC-Universitat de València), “Les metamorfosis de Teàgenes i Cariclea i el bestiari de les Etiòpiques”.

20 h. 15’. Col.loqui.
20 h. 30’. Cloenda de la sessió.

Divendres 11 d’Abril

10 h. Quarta ponència, “Realitat i fantasia en els textos animalístics catalans medievals”, a càrrec de Marinela García Sempere & Llúcia Martín Pascual (Universitat d’Alacant).
11 h. Col.loqui.
11 h. 15’. Pausa-cafè.
11 h. 30′. Comunicacions 8-10:

  • Carmen Sánchez Mañas (Universidad de Zaragoza), “Bèsties als oracles herodoteus”.
  • Josep Teodoro (GIRLC-Universitat de València), «Literatura, història i llegenda: Una ullada al mite de la cacera salvatge».
  • Katarzyna K. Starczewska (CSIC, Madrid), “Et in tali bestia Mahomat Iherusalem est profectus – las figuras del Buraq y los ángeles en el Viaje Nocturno del Profeta”.

12 h. 30’. Col.loqui.
12 h. 45’. Pausa-cafè.
13 h. Comunicacions 11-12:

  • Roser Homar (Universitat de Barcelona), “Les descripcions d’animals a la novel·la d’Aquil·les Taci: més enllà d’unes pauses?”.
  • Jordi Redondo (GIRLC-Universitat de València), “Paradoxografia i cientifisme a la Història dels animals de Claudi Elià”.

13h. 40’ Col.loqui.
14 h. Cloenda de la sessió.

16 h. Comunicacions 13-15:

  • Jordi Pérez Asensio (GIRLC-Universitat de València), “Alguns aspectes còmics dels monstres en els fragments de comèdia grega”.
  • Rubén-Josep Montañés (Universitat Jaume Primer), “Òlibes, rates-pinyades i altres volàtils: algunes metamorfosis a la tradició popular grega”.
  • Angel Narro (GIRLC-University of Memphis), “La tradición del Physiologus en los bestiarios medievales franceses”.

17 h. Col.loqui.
17 h. 15’. Pausa-cafè.
17 h. 30’. Cinquena ponència. “Del ‘eslabón perdido’ a la ‘mujer simio’: colonialismo, evolucionismo e hibridación animal-actor en la cultura parateatral victoriana”, a càrrec del professor Ignacio Ramos (Universitat de València).
18 h. 30’. Col.loqui.
18 h. 45’. Pausa-cafè.
19 h. Sisena ponència. Rui Carlos Fonseca (Universidade de Lisboa): «Heróis animalizados e animais heroificados: Homero entre a tradição épica e o ciclo das antigas epopeias animalescas».
20 h. Col.loqui.
20 h. 15’. Cloenda de les jornades.