SOMNIS, INSOMNIS I ENTRESONS A LES LITERATURES ANTIGUES I LA SEUA RECEPCIÓ

(24-26 d’Octubre 2018)

L’experiència del somni és una vivència humana capaç de generar tota una sèrie de sentiments por la seua semblança amb la realitat i ha estat objecte d’una gran quantitat de reflexions de caràcter antropològic, filosòfic i metafísic des de l’antiguitat fins a les societats actuals. El somni apareix com una porta d’accés al subconscient, a les pors i inquietuds més atàviques i irracionals, a contactes reveladors amb plans de la consciència impossibles d’explicar o a les més plaents experiències afectives, en el millor dels casos. Tot aquest ampli ventall de sensacions i reflexions provocat per les visions oníriques ha estimulat al seu torn un ric, vast i divers entramat d’interpretacions dins sempre de la creença ancestral en la connexió entre el somni i la realitat. El somni premonitori que anuncia un esdeveniment important o l’admonitori que anima al subjecte que ho experimenta a prendre una decisió o a actuar en un sentit o en un altre en un moment determinant són dos dels exemples més recurrents d’escenes en les que allò oníric es mostra com un motiu narratiu de gran rellevància.

Per altra banda, el somni implica el descans del seu experimentador, o, almenys, es produeix mentre el subjecte dorm. Derivat d’aquest motiu, també existeix l’angoixa produïda per la impossibilitat de conciliar la son i les seues implicacions físiques i psicològiques. Per últim, es dóna també una fase intermèdia entre la son i la vigília, l’entreson, un estat entreobert, un pas intermedi, un espai de conflicte entre la consciència i la subconsciència, procliu en moltíssimes ocasions a vivències de caràcter sobrenatural, capaces de generar sensacions igual o, fins i tot, més impactants que les que es produeixen en els somnis.

Per aquestes raons, des del GIRLC proposem una trobada científica multidisciplinar amb caràcter internacional que arreplegue propostes que tinguen com a motiu principal la presència del somni, l’insomni o l’entreson en les literatures antigues o en la seua recepció en les modernes, especialment, encara que no exclusiva, a les literatures d’època medieval i renaixentista. Es valorarà qualsevol proposta que s’ajuste al tema central de les jornades, tant si l’eix central de la mateixa es concentra només en una sola obra, autor o gènere, com si es proposa un enfocament multidisciplinar o comparatiu, tot estudiant, per exemple, la presència d’un motiu concret en diferents gèneres o literatures.

Podeu consultar el programa aquí: Tríptic GIRLC 2018